Waarom wol

Al eeuwen lang gebruikt men wol. In de oertijd maakte men van wol al kleding, schoeisel, dekens en vloerkleden. Toen wist men al hoe ze wol producten konden toepassen. Men gebruikte wol tegen de koud, tegen vocht, maar gebruikten ook wol tegen de warmte.

Schapenwol is duurzaam, heeft een lange levensduur en is bovendien diervriendelijk. Het groeit vanzelf weer aan.

Wol heeft een spiraalvormige krul en daardoor houdt wol veel lucht vast en lucht isoleert erg goed, bovendien houdt het zijn vorm en blijft daardoor ook luchtig. Het zorgt voor een evenwichtige lichaamstemperatuur. De wol zorgt voor een constante temperatuur.

Nog een groot voordeel van wol is dat het aan de ene kant waterafstotend is en aan de andere kant een groot absorptie vermogen heeft. Wol kan minstens 30% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, zonder vochtig en klam aan te voelen. Het opgenomen vocht wordt langzaam weer verdampt waardoor er weinig tot geen koeling optreedt.

In wollen pantoffel en/of sloffen krijgt u geen zweetvoeten. Bekijk ook onze blog "waarom krijg je zweetvoeten".

In wol komt van nature lanoline voor, of te wel wolvet. Hierdoor is de wol zelfreinigend, bacterie werend en vuilafstotend. Dit is geen fijne leefomgeving voor huisstofmijt en daarom worden juist producten van wol aanbevolen bij mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt.

Wol heeft ook heilzame eigenschappen, het heelt wonden bij doorligwonden.
Ook wordt wol vaak toegepast bij klachten die veroorzaakt zijn door kou, het zelf niet warm kunnen worden en blijven, stijfheid, keelpijn, oorpijn, rugpijn en bronchitis. Schapenwol schijnt de zelf genezende kracht van het lichaam te activeren. Liebo heeft in haar assortiment schapenvacht kniebeschermers, hielbeschermers en enkelbeschermers die deze heilzame eigenschappen bevatten. Klik hier voor onze medische wollen hulpmiddelen.

Nog een groot voordeel van wol is dat wol brandvertragend is. Een wolvezel dooft de vlam.

Omdat wol volledig recyclebaar is wordt het milieu door de recycling van wol minimaal belast.

Het is niet nodig om wol te wassen, het kan zijn goede eigenschappen daardoor verliezen. Wanneer het toch nodig is om bijvoorbeeld een schapenvacht te reinigen, kun je het eventueel in de sneeuw leggen, als die voorhanden is. Wollen sloffen of pantoffels van schapenvacht kun je ook in de sneeuw leggen, of op de hand voorzichtig wassen met een wasmiddel waar lanoline in zit. Niet te hard uitwringen, maar het vocht er zoveel mogelijk uitknijpen, dan aan de lucht laten drogen, kan lang duren, maar zeker niet in een droger drogen of op een verwarming.  Gebruik geen wasverzachter.

Wol gevilte pantoffels kunnen daarentegen wel in de wasmachine gewassen worden,  op een speciaal wolwasprogramma ook weer met een wolwasmiddel met lanoline erin. Niet drogen in de droger, maar het liefst aan de lucht laten drogen.

Wollen kleding kan met een wolwasmiddel met lanoline op de hand worden gewassen of in de wasmachine op een speciaal wolwasprogramma. Niet te lang en te hard laten centrifugeren, gebruik ook hier geen wasverzachter. Eventueel liggend of op een hanger laten drogen, gebruik liever geen wasknijpers om de wollen kleding weer mooi in vorm te krijgen. In onze collectie vindt u heerlijk warme wollen Ierse truien, vesten en poncho's. Klik hier om al onze wollen truien en vesten te bekijken.

Voor het reinigen van wollen dekbedden adviseren wij om deze chemisch te laten reinigen. Onze wollen dekbedden vindt u hier.

© 2009 - 2024 Liebo | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel