Je hebt onlangs een wollen trui gekocht en met veel plezier gedragen. Een wollen trui of vest hoeft niet na een paar keer te zijn gedragen meteen gewassen te worden maar na een tijdje wil je je wollen kledingstuk toch eens lekker opfrissen door een wasbeurt. Moet je een wollen trui of vest altijd met de hand wassen? of kun je je wollen spulletjes ook in een wasmachine wassen of moet het chemisch gereinigd worden? In elke wollen kledingstuk zit een waslabel dat precies aangeeft hoe je dit wollen kledingstuk moet wassen. Volg altijd de instructies van het wollabel op om de levensduur van je kledingstuk te verlengen.

In deze blog leggen we uit wat de waslabels bedoelen.

Wasmachine was

 30 ° C) zeer milde was

Zorgzame wol, zeer milde wassing

Je kunt het wollen kledingstuk in de machine wassen op een speciaal wolwasprogramma. Vul de trommel tot een derde in de wasmachine. Gebruik geen wasverzachter en gebruik een speciaal wolwasmiddel het liefst met lanoline erin verwerkt.

Handwas

Verzorging van wol, handwas

Wanneer dit teken op je wasetiket staat dien je je wollen kledingstuk met de hand te wassen tussen de 30 en 40 graden celcius. Neem een ruim teiltje water en los daarin het wolwasmiddel in op. Laat je kledding in het sopje drijven en schud voorzichtig, niet wrijven, trekken en uitwringen!. Spoel daarna de kledidng goed uit en druk het overtollige water er voorzichtig met de hand uit. Niet in de centrifuge en niet in de droger laten drogen. Laat het op een droge handdoek, even in vorm leggen, liggend drogen maar niet in de zon.

Niet wassen

Zorg voor wol, niet wassen

Kledingstukken met dit teken op je wasetiket kun je beter niet wassen. Ze zijn gevoelig voor natte behandelingen of zijn vanwege hun formaat niet geschikt om in een huishoudelijke wasmachine gewassen te worden. Een voorbeel hiervan is bijvoorbeeld een wollen dekbed of deken. Je kunt het beste deze wollen spulletjes regelmatig laten luchten, buiten hangen of een wollen deken bijvoorbeeld in de sneeuw leggen, tenmiste als het dat in Nederland nog een keertje gaat doen.

Niet bleken

Zorg voor wol, niet bleken

Deze wasdriehoek met een diagonaal kruis, of te wel het St. Andrews Cross, wil zeggen dat je een wasmiddel moet gebruiken zonder bleekmiddel.

Niet in de droger drogen

Zorg voor wol, niet in de droogtrommel

In wollen kleding staat dit teken ook vaak op het wasetiket, dit wil zeggen dat je deze kleding niet in de droogtrommel mag drogen, je kledingstuk zal absoluut gaan krimpen.

Mild droogproces

Zorgzame wol, milde droging

Hierbij is voorzichtigheid geboden bij het drogen in de droogtrommel. Kies een mild droogprogramma met een verlaagde thermische werking en temperatuur en een korte droogtijd. Wij adviseren, ook al zou dit wasteken op het wasetiket van uw wollen kledingstuk staan, uw kledingstuk niet in een droger te drogen.

Strijken op een gematigde temperatuur

Wol verzorgen, strijken

Wanneer dit teken op uw wasetiket staat betekent dit dat u het kledingstuk mag strijken tot een temperatuur van 150 graden celcius. Op uw strijkijzer is dit stand 2. Dit komt overeen met de instelling: wol, zijde, polyester en viscose. Strijken kan onder een matige vochtige tussendoek en dient licht te worden gestreken. In de praktijk zul je bijna nooit een wollen vest of trui strijken en wij bevelen dit dan ook niet aan.

Chemisch laten reinigen

Zorg voor wol, chemisch reinigen

Dit wollen kledingstuk kunt u het beste niet met de hand of in de wasmachine wassen. In een professionele stomerij wordt dit kledingstuk in perchloorethyleen, koolwaterstoffen gewassen.

 

 

© 2009 - 2024 Liebo | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel