Waarom gaan mijn wollen sokken zo snel kapot?
Wollen sokken zijn heerlijk warm, vooral met het koude winterweer. We hebben veel klanten die seizoen na seizoen nieuwe wollen sokken kopen en daar heel enthousiast van zijn.

Soms echter krijgen we een klacht dat de wollen sokken zo snel kapot zijn. Hoe komt het dat?

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

Grove hakken/eelt waardoor het meer schuurt.
Dit is eenvoudig te voorkomen door een speciale voetcrème te gebruiken.o.a. de Saicara voetrepair creme. Hiermee krijg je snel gladde zachte hakken. En je houdt ze zacht door ze dagelijks in te smeren met Saicara voet balsem.

Het dragen van te strakke of te losse schoenen.
Het klinkt tegenstrijdig, maar zowel te strakke en/of te lossen schoenen veroorzaken sokken problemen. Te strakke schoenen veroorzaken spanning op je sokken, als je hier dagelijks op loopt slijten ze extra hard.

Te losse schoenen veroorzaken veel wrijving, je sokken schuren door je schoenen heen en weer en ook hierdoor gaan ze extra hard slijten. Het beste zijn schoenen die genoeg ruimte geven voor je tenen, maar waarbij je niet in de schoen gaat schuiven.

Te lange teennagels
Het hebben van te lange teennagels is funest voor wollen sokken. Je teennagels schuren van binnenuit tegen de wollen vezels waardoor ze kapot gaan. Zorg ervoor dat je je teennagels regelmatig knipt, en ook de randjes goed afknipt, vijl scherpe kantjes eventueel bij.

Op je sokken lopen.
Wat heel veel mensen doen is na een lange werkdag de schoenen uitschoppen en lekker op je sokken verder lopen. Je sokken zijn geen schoenen en geen pantoffels. Wanneer je regelmatig thuis op sokken loopt zullen deze ook eerder slijten, vooral op vloerbedekking slijten ze extra hard.

Motten
Het kan zijn dat je in de zomer niet op wollen sokken loopt, ze blijven tot de wintertijd weer is aangebroken in de kast liggen. Ook al heb je je sokken slechts even aangehad, leg ze nooit ongewassen terug in je sokkenla of kast, dat geldt overigens voor alle soorten kleding. Motten zijn dol op achtergebleven geurtjes en leggen daar graag hun eitjes op. De larven zijn daar dol op en eten je sokken en kleding lekker op, ze zijn ook dol op donkere plekken.

Was je sokken en kleding altijd uit voordat je ze in je kast legt of hangt, ook al heb je ze dus maar even gedragen, laat ook regelmatig je kastduren wijd open staan, motten hebben een hekel aan licht.

Wat ook helpt zijn mottenballen, echter deze geven een zeer penetrante lucht af. Een alternatief is hiervoor cederhout.  Op internet zijn diverse artikelen van cederhout tegen motten te vinden.

Je sokken te heet wassen en drogen in de droger
Wollen sokken kun je het beste met de wasmachine op een speciaal wolwasprogramma wassen op maximaal 30 graden en wol mag zeker niet in de droger. Voor andere soort sokken geldt ook was ze niet te heet en liever niet in de droger, vezels slijten veel sneller door de hitte.

Het blijft moeilijk om de oorzaak rechtstreeks aan te wijzen.
De een loopt meer op een dag dan de ander, een combinatie van de genoemde oorzaken.

Wol is lekker warm en zacht en geeft geen zweetvoeten maar is ook meer kwetsbaar dan polyester sokken.

Wellicht zou een oplossing kunnen zijn sokken van wol, maar met minder percentage wol.

Hoe meer wol, hoe meer slijtage je krijgt.

 

© 2009 - 2024 Liebo | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel