Motten leggen hun eitjes heel graag op donkere plekken waar ze niet gestoord worden, uw kledingkast bijvoorbeeld. De mot gedijt het beste bij een temperatuur van ongeveer 24 graden en bij een luchtvochtigheid van nabij de 75%. Wanneer de kamertemperatuur onder de 15 graden of boven de 30 graden uitkomt, kan het vermeerderen een halt worden toegeroepen. Het zijn overigens niet de motvlinders die gaatjes in de kleding vreten, maar de larven van de kledingmot. Een mot kan binnen 4 weken 50 tot 90 eitjes leggen. 

De spanwijdt van de motvlinder is ongeveer 10 tot 15 mm, de vlinder is lichtbruin van kleur, de rupsjes zijn wittig met een bruine kop en zijn 7-9 mm lang.

Kledingmotten het heerlijk om textielsoorten uit te kiezen van dierlijke komaf, zoals wol, kasjmier, mohair, veren, bont of zijde. Maar ze lusten evengoed linnen en katoen.

Maar hoe voorkomen we een mottenplaag?

Kledingstukken altijd gewassen in de kledingkast terug hangen, dus geen kleding die je even hebt aangehad voor langere tijd terug hangen. Was kleding die u in een bepaald seizoen niet draagt altijd uit en hang ze schoon in je kast.

Wil je weten hoe je het beste wollen kledingstukken kunt wassen, bekijk dan onze blog over "Hoe was ik een wollen kledingstuk".

De mot heeft een hekel aan geurstoffen zoals lavendel, cederhout of walnootblad. Je kunt deze geurstoffen krijgen in de vorm van etherische oliën, cederhouten stukjes of geurzakjes. Ook kun je tussen je kleding zeepjes hangen, ook daar is de mot niet van gediend.

Laat regelmatig je kledingkast luchten, zet de deuren wagenwijd open en laat het licht naar binnen, want motten hebben immers een hekel aan lichte plekken.

Plaats een hor in je raad zodat de motvlinders niet zo snel naar binnen kunnen vliegen.

Omdat wij willen dat je lang van je wollen kleding zult genieten krijgt u bij aankoop van onze wollen truien, vesten, sjaals en mutsen een gratis schijfje cederhout dat je eenvoudig op het haakje van je kledinghanger kunt bevestigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2009 - 2024 Liebo | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel